Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

30 Ogos 2009

Home » » kawan2 dan anak2ku

kawan2 dan anak2ku

Memang setiap orang tu tak pernah lepas dari kesalahan tapi pandai2 la elak.Kalo tak mampu nak wat camne.Yang penting taubat.Lagi2 bulan mulia ni.InsyaAllah diterima..
Tapi kan.. ( esh..bape banyak tapi daa.. ) kadang2 de orang tu, die sedar Allah maha melihat, maha mendengar tapi silapnye die terlebih faham mengenai Allah maha pengampun..Kesannya, die 'Ala, إن الله غفور الرحيم '..Tu la masalahnye manusia zaman sekarang.
Ustaz ana penah pesan, rajin2 lah wat solat sunat taubat..Tak semestinye time kite da wat dosa besar..yang tu yela..nk harapkan taubat nasuha..Tapi bukan senang sis n bro..susah beb..tak sume orang dapat tu..pape pun niat.Eh, da terlajak lak.Solat sunat ni kne la wat sebab kadang2 kite tak sedar dosa pe yang kite dah wat. either dose kecik or dose beso..Same je. Ala, cakap la sape pun..Penah gak de orang tu marahkan ana.katanye ana tak kenal erti kehidupan..Aduhai,bro..( huhu..mestila lelaki..sebab kalo gado2 ni laki je yang cari pasal..pmpuan ni bnyk simpan je ) kite kenal pun tak..tetibe nak marah..tu la masalahnye..tu la puncenye ana tak minat sangat nk bertegur sape kat ym ngan orang yang baru je kenal.Sebab manusia, setiap orang caranye berbeza..maybe disebabkan ana ni agak 'otai dan slumber' telah menjadi punce kemarahan seseorang yang ana tak kenal pun..tu la..sape suh kacau orang..kan da kene..bese la orang cam ana ni gurau lebih tapi bagi yang tak kenal memang akan cari gado punye la.. Ana susah nak paham orang tapi ana nak cube gak.. Namun begitu...( chewah..) orang akan kata ana tak nak paham..waduh..kite sape nak pakse2 nih..da tau manusia ni berbeza, tak semestinye die mudah nak memahami n mengenali orang..cam ana, ana paling takut nak kawan ngan orang yang cepat sensitif..setiap orang de sensitiviti die tapi ana takut yang terlebih..Sebab ana ngan baru or lama kenal, ana akan wat cara cam da lama kenal..tu yang menjadi big problem kepada insan2 nih..sehingga menimbulkan kemarahan mereka atas sebab tak faham pe maksud ana. Ana susah la nak gune style baru kawan nih..Sebab satu je..ana tak nak kenal seseorang terlalu lebih kerana ana tak nak orang tu kenal ana terlalu lebih..huhu...paham ke??bukan special tapi kawan special..owh..tidak..ana friendly leh but not be friend with others..susah bro..sesetengah orang je ana selesa tok berkawan..Hah, agak2 sape yang terasa ana ok je tu ngan die jangan plek la.sebab ana suke gtau parents ana..kawan adalah penting kerana mereka adalah salah satu antara yang mampu membawa kite kepada kebahagiaan ataupun sebaliknye..Samaada lelaki mahupun pempuan..Sebagai ibu bapa memang kite bertanggungjawab mengetahui dengan sape anak kite berkawan..kite kenal..Seriously, pengalaman ana melihat anak2 ana yang baru berusia 9tahun dah bisa mengajar macam2..Memang mudah untuk mereka dipengaruhi.Lagi2 bab rokok..ana tak tau la betol ke tak die merokok.kecik lagi kan..ana percaya je la ( walaupun dalam ati..'ye ke ni' ) Rasenye tak kot..sebab die memang suke cakap besar..ngan ana pun camtu..camne la ngan kawan2..and dak ni, dalam kelas suke sangat bergaduh..tapi yang kelakarnye die ni, bile sakit nangis lak..waduh..satu hal nak memujuk die..yang lagi sorang lak memang kaki gado tapi bese la dak2..boleh dibentuk lagi..kite kene pandai main psikologi la dengan dorg nih..Memang besar peranan ibu bapa..Ape2 pun, ana sayang sangat dorg nih sebab dorang still hormat parents dorg.. Masalah leh settle gak tgk gelagat dorang tapi masalah leh bertambah bile tgk paper dorang..tapi setakat ni alhamdulillah..result dorang walaupun failed tapi da cukup baik tok ana.huhu..yela..takkan kite nak pakse da memang tu kemampuan dorang..tapi de yang pandai tu, maybe sebab slalu sakitkan ati guru agaknye..die jadi turun la.. Rasenye ni je kot kali nih..huhu

0 kata penuh gaya:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP