Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

03 Julai 2009

Home » , » Layakkah Wanita Memilih Jodoh Sendiri??

Layakkah Wanita Memilih Jodoh Sendiri??


Sape kata tak layak..Sekarang ni sape yang nak kawen?


Huhu..Saje je intro bunyi lain macam ( even takde bunyi ).Maksudnye macam ni..


Wanita pun ada hak nak tolak ke terima ke..Betol tak..Konpem 100% kata betul..


So,parents tak boleh la sewenang-wenangnya menetapkan menantu masing-masing.Nak tolong cari boleh..Kata putus, tidak.Biarlah tuan punya badan yang membuat keputusan. Sebab yang akan melayari bahtera kehidupan tu, si anak.Bukannya ibu bapa even parents yang betol2 minat dengan perwatakan atau segala yang berkaitan dengan jejaka tersebut. Biarlah menjadi idaman malaya sekalipun.(Malaya je pun)..Ibu bapa harus meminta persetujuan si anak itu tadi.


Sedangkan Rasulullah pernah bersabda: "Seorang janda tidak boleh dinikahi hingga diajak musyawarah dan bila seorang gadis tidak boleh dinikahi sehingga dia bersetuju dan tanda persetujuannya seorang gadis adalah diam (ketika ditanya)"


Hah, lagi satu..Sape kata takleh ada perigi mencari timba.Sedangkan zaman Rasulullah pun ada..


Dalam hadis yang diriwayatkan Bukhari, dikisahkan bahawa Tsabit al-Bannani berkata,


"Pada suatu hari aku duduk berdekatan dengan Anas r.a. Disebelahnya ada puterinya. Lalu Anas berkata, "Seorang wanita datang kepada Rasulullah SAW untuk menawarkan dirinya kepada Baginda Rasulullah. Wanita itu berkata, "Wahai Rasulullah, apakah engkau berminat kepadaku?" Lalu puteri Anas berkata, "Alangkah sedikitnya rasa malu perempuan itu, betul-betul buruk, betul-betul buruk". Kemudian Anas berkata, "Dia lebih baik daripadamu. Dia senang kepada Nabi SAW, lalu dia menawarkan dirinya kepada Baginda"


Ana teringat pulak pesanan sahabat ana. Dia kata, kalau dah berkenan, bagitau.Nanti sape yang rugi.Betol tak? Huhu..Thanks ya syekh..Anta da bagi ana idea nak update blog ni.


Sebenarnya memang kebanyakan wanita zaman lo ni ramai dah amalkan. Tapi, bagi sesetengah wanita yang masih berfikir 'Perigi mencari timba menjatuhkan maruah', fikir-fikirkanlah..

4 kata penuh gaya:

syekhulislam 4 Julai 2009 11:52 PG  

hhm..sedak nye posting nie..
pape pown, truskan la usahe mncari yer...
bnde yg bek,jgn bertangguh-tangguh,
takkan nk terus menganga jer..hehe..

Norhayati Rostam 27 Mei 2010 6:15 PG  

haha.jom nyanyi cari jodoh.mencari je takpe.yang nak memilih tu yg peningnya.

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP