Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

01 Februari 2011

Home » , » Semakin Terukkah Keadaan di Mesir?

Semakin Terukkah Keadaan di Mesir?

Kenapa kenyataan saya begitu? Memang sudah teruk. Itu hakikat. Sebagaimana entri saya sebelum ini, 30tahun menderita mereka cuba melakukan sesuatu. Dan akhirnya inilah yang kita dengar. Adakah ini zaman kejatuhan? Mungkin tidak. Zaman kebangkitan barangkali. Setelah kebangkitan Islam muncul, makin hampirlah kita kepada hari yang dijanjikan untuk semua kembali.
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:

Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia
Did you see that? Huh! I hope our government will take some action. Why they are trying to hide something like this? Alhamdulillah our students alert dengan semua benda ni. Kebanyakan IPT pun buat solat hajat dan bacaan Yaasin. Erm, rasanya waktu negara lain ditimpa kecelakaan, lajunya Malaysia nak tolong. Okey, atas prikemanusiaan. But, how about ours? Don't say that you are trying to avoid conflict. Sebab dah selalu dijemput ke sana? No. At least, let us know about them. Jangan sampai nyawa anak saya dah melayang, saya masih tak tahu apa-apa. Ada sorang hamba Allah ni khabarkan kalau keadaan semakin teruk, mereka akan hantar student Malaysia ni ke Jordan. Tak silap saya kalau nak ke Jordan, naik kapal la. Tapi harap boleh lepas la. [Masih berharap kerajaan ambil tindakan secara senyap dalam membantu mereka].

p/s: Sekarang ni army yang ambil alih. Polis semua dah lari.
Kalau boleh, saya nak sambut mereka di sana. :D Kasihan mereka. Adeh~ Dah la ramai yang baru je sampai.
p/s2: Sesiapa yang nak try copy, please through blog Ariff je. Information's there.

5 kata penuh gaya:

Ahmad Nordinie 2 Februari 2011 8:47 PTG  

dah dapat contact student mesir..
internet dah bleh access
kata mereka, situasi harian pelajar msia macam biasa je..
cuma jangan pergi ke tempat2 yang terlibat rusuhan mcm Tahrir dan Suez.
dan kene perintah berkurung start dari pukul 4 petang sampai 8 pagi.
keselamatan masih terjaga..
dan besok akan mula proses penghantaran balik student..

Norhayati Rostam 2 Februari 2011 10:42 PTG  

@baincardin
Setakat ni semua ok lagi.
InsyaAllah segalanya baik.

Norhayati Rostam 2 Februari 2011 10:46 PTG  

@Ahmad Nordinie
Tu la, hari ni takde apa sangat dah lepas pengumuman pengunduran.
Erm..pasal suez tu saya tahu pun sebab minyak.
hee~
Oh..bukan hari ni eh. Tadi tengok ramai2.

*Mesir dengar kata AS.
:)

ijam ismail 20 Februari 2011 12:06 PG  

skrg mrk da slmt rse.nye...
alhmdulillah~~

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP