Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

29 November 2009

Home » , » Ngantok nye!!! Nah tips..

Ngantok nye!!! Nah tips..

Sometimes student2 kat bilik ana ni nak study tapi ngantok sangat2..sebenarnya termasuk ana sendiri la..huhu. Seriously, kadang2 elok2 ngah menulis tu, tetibe rase ngantok sgt2.Click Me~ sampai takleh nak berfikir apa2 da..termenung je la jawabnya.kadang2 tak larat sangat tdo dulu, dah tu bgn balik.tapi kalo dah penat sangat, memang bgn blk.kul 5 la jawabnya. time tu kelam kabut la dibuatnya.Hah, ni di sini ana nak bagi tips wat membe2 yang kadang2 rasa ngantok disebabkan beberapa faktor seperti badan terlalu letih, kekenyangan atau sunyi.

1. Hampiri kawasan bercahaya. Click Me~ Dipercayai dapat mengembalikan kesegaran mata dan minda.

2. Cuci muka. Maybe ini jalan terakhir pape pun try dulu ok. sebab ni la jalan yang paling berkesan. Berwudhuk la geng..

3. Wangian aromaterapi. Letak atas meja tempat antum study. InsyaAllah semangat kembali pulih. kerana dipercayai bau-bauan segar dapat merangsang deria bau sekaligus mengurangakan rasa mengantuk.Click Me~

4. Dengar muzik. Click Me~ Hah, ni antara jalan yang biasa yang dilaksanakan oleh dak bilik ku..huhu. Tapi ingat!! Pastikan membe2 sebelah takde or depa tak study. Coz kalo bising bagi depa, tak semestinye depa tegur depan2..Ne tau pemalu sangat.rela kutuk dalam hati jek.huhu.

5. Senaman ringan. Dengan menggerakkan kepala, tangan, kaki atau berjalan santai juga boleh kamu lakukan untuk menghilangkan rasa mengantuk. Erm, senaman mata pun boleh kot. Tak tau la berkesan ke tak Click Me~ sebab asal ana tanya kawan ana yang sorg tu bila nak tido, die kata takleh tido sebab da terlebih wat senaman mata.huhu. Di samping itu, elakkan duduk tanpa bergerak dalam tempoh yang lama. Sebaiknya bangun dari kerusi empuk kamu sekurang-kurangnya 30 minit sekali untuk berjalan seketika sebelum menyambung kerja kamu semula.

6. Pandang pepohon hijau. Kalau sekeliling anda mempunyai taman.Pergi lah sekejap bagi menghilangkan sedikit rasa mengantok itu.

Selamat Mencuba!!!

0 kata penuh gaya:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP