Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

24 September 2010

Home » , » Scan Blog Masing2 Cepat!

Scan Blog Masing2 Cepat!

Hihihi.saje je. Tak nak takpe. Sebenarnya semenjak kes Malware yang asyik menyerang tu. Aku dah risau giler2 dah. Tapi memang biasanya tempat famous ni, mudah kene serang. Sebab yang serang tu ada penyakit hati.haha.[orang dengki le tu]
 Tapi kawan-kawan blogger lain yang kene berkemungkinan ada letak gadget/ widget yang direct link ke page yang dah diserang. Setakat yang aku jumpa sekarang ni, tak nampak lagi blog yang direct kene serang.So, aku pun mencari-cari kalau-kalau ada link kat dalam blog aku yang dah infected. Rasa-rasa dah berapa round tak jumpa, aku pikir takde kot. Tapi 'kot' tu bukan jawapan yang pasti. Mana leh biar je kan. Sayang woah bila membe ****** aku cakap, page kita kalau dah kena serang, lebih baik remove je.Buat baru. Tapi kalau nak gak, kene cari solution sebab everything ada solution dia. Oho..sadis sungguh hati aku. Hmm..tiap2 hari aku try belek bila orang cerita pasal Malware. Eh, ada orang kata kat Google Chrome je ada Malware ni. Kat Firefox takde. Ke sebab Firefox tak detect.hahaha~ [Sorry!]
Tadi aku terserempak scanner link kat blog Syuhada. Ni ha link dia.http://onlinelinkscan.com/

Ni result untuk blog yang korang tonton sekarang {tonton? betul ke ayat?}
Aku tengok IP Host yang kat sini sama je dengan kawan2 aku yang lain.
Aku tak pasti tu IP apa.

Apa reaksi aku setelah melihatnya? Oho! Of course memanjat kesyukuran. Alhamdulillah. Sungguh merisaukan setiap sudut hati, jantung, limpa aku. Bila tengok keadaannya yang Clean and clear, aku berharap ianya tak berubah.
So, korang dah try belum? 

p/s: 
Share2 la ngan aku kalau ada yang tahu cara nak buang sume threat yang ada. 
Sebagai persediaan.
Orang kata, "Sediakan payung sebelum hujan"
Aku kata " Sediakan lilin sebelum bekalan elektrik putus" wahaha

8 kata penuh gaya:

SyUhAdA 25 September 2010 2:02 PG  

yup..
btol tu..
klau sesape ad cara nk buang threat tu..
gtau syu yep....

Norhayati Rostam 25 September 2010 7:33 PG  

@AnWaRnAiM
wah..bagus2.sebab tu akak leh wat lawatan tanpa dijemput.wahaha

Norhayati Rostam 25 September 2010 7:33 PG  

@SyUhAdA
tapi kalau syu dah tau, jangan lupa roger kat sini.lalala~

Bijen M. 25 September 2010 10:24 PG  

Oh.
IP Host tu sama sebab scan guna pc yang sama kot.

Norhayati Rostam 25 September 2010 10:31 PG  

@Bijen M.
Tapi saya dan syuhada ni bukan guna PC yang sama.
Rumah pun lain2.
Tu yang plek tu.

Erm..camne nak tengok IP kat PC kita ni eh

Bijen M. 29 September 2010 10:49 PG  

Eh.
Ha ha.
Silap bajet pula.
Nak tengok IP, Start > Connect To > Show All Connection > Double click connection yang dipakai.
Then godek-godeklah.

Norhayati Rostam 29 September 2010 4:58 PTG  

@Bijen M.
ohoh.
tak lari sangat bajet tu kan.
=)
erm..saya macam tak jumpa je IP ni.
hee~

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP