Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

24 Ogos 2011

Home » » Positif? Pregnant? Alhamdulillah

Positif? Pregnant? Alhamdulillah

Assalamualaikum wbt.

Fuh, lamanya tak menyuakan diri. Eh, salah ayat. Lama kita tak bersua di blog yang berwarna pink belacan ni. Ye ke pink? Hakikatnya hati ni rasa rindu nak menulis di sini. Tapi kerja yang bertimbun di office, Ramadhan yang semakin berlalu, membuatkan diri hanya mampu melihat tanpa mampu menaip sepatah pun untuk dikongsi bersama semua pembaca-pembaca blog ini, sama ada baru mahupun yang sudah setia menyinggah di laman usang ini.
Usang tak usang jugak la. Sudah bernafas baru tetapi isinya yang semakin lama semakin lapuk membuatkan ianya semakin usang. Namun, setiap bait dan isi denga penghayatan bersama, sangat berguna untuk kita gunakan dalam seharian serta hari yang mendatang.
Kenapalah ayat aku ni berbunga-bunga saje.Ok2.
Pertamanya alhamdulillah sudah positif mengandungkan cahaya pertama setelah bernikah pada Jun lalu di masjid Tanah Merah dan resepsi di rumah Felda Kemahang. Penat tak penat jugak time tu. Eh, kembali ke masa lalu pula. So, tahniah kepada pasangan kakak dan abang ipar aku.

Sebenarnya nak ucapkan Selamat Pengantin Baru kepada semua bakal-bakal pengantin yang bakal akad nikah pada Syawal nanti. Bukan Ramadhan. Tapi kalau ada yang bernikah pada Ramadhan ini, barakallahu lakuma. Moga jihad anda berterusan. Hati cekal la ni kan nikah waktu puasa2 ni. :D

Eh, dah nak Syawal ke?
Aku baru sedar yang Ramadhan dah nak pergi.
Betapanya aku ni terlalu leka sampai tak sedar waktu yang penting dan genting ini semakin beransur meninggalkan kita.
Tetapi berapa orang yang menghargai waktu-waktu sebegini?
Kita bukan menyembah Ramadhan. Tetapi kita mengambil kesempatan dengan nikmat dan peluang yang Allah berikan pada kita.
Sungguh, Ramadhan kali ini terasa kelainannya.
Aku rasa seperti nikmat dan hikmah terpancar di sebalik penderitaanku yang lalu.
Apa lagi aku yang sebagai hamba ni mampu lakukan setelah hampir semua permintaan diperkenankan?
Ye. Hampir.
Aku hanya hamba. Insan biasa. Yang tidak pernah puas dengan apa yang terbentang di depan mata.
Tapi hati aku sentiasa mengingatkan diri, Allah Maha Mengetahui. Dia lebih tahu apa yang kita perlu.
Allah akan memberikan apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu.
Perlu dan Mahu berbeza bukan?
Nah, cuba tanya dan jawab sendiri.
Apa yang kamu perlu dalam hidup?
Apa yang kamu mahu dalam hidup ni?
Pastinya senarai untuk Mahu itu lebih panjang melebihi ketinggian kamu berbanding senarai Perlu itu.
Sering sahaja kita mula menyalahkan takdir, orang lain, tidak berpuas hati dengan itu dan ini, tetapi pernah kita fikir, dengan siapa kita tak puas hati?
Dengan siapa kita marah?
Jangan lihat dengan mata kasar, Lihatlah dengan mata hati.
Sungguh penyesalan bertamu di sanubari.
Kenapa dengan Allah pun kita nak berkira?

Aku rasa pernah cerita pasal seorang hamba Allah yang sangat kuat beribadah, segalanya sempurna.
Sampai masa dihisab, dia ditetapkan sebagai ahli syurga.
Tetapi dia tidak berpuas hati kerana dia mengharapkan ganjaran yang lebih dari itu.
Apa yang terjadi selepas itu?
Allah ambil sebiji mata dia dan letak di neraca timbangan. Sebelah timbangan lagi adalah amalan kebaikannya.
Apa yang terjadi?
Yang manakah lebih berat?
Amalannya atau Matanya?
Pastinya matanya yang lebih berat.
Apakah selayaknya dia meminta lebih sedangkan sekiranya nikmat penglihatan sebelah matanya itu Allah tarik?

Bonda selalu mengingatkan tika aku sedang terlantar sakit, aku punyai pelbagai lagi nikmat anggota yang masih boleh berfungsi, kenapa perlu persoalkan yang satu itu?
Allahu Akbar, terlalu banyak dosa kita.
Sebab itu digalakkan solat sunat taubat dilakukan setiap hari.
Solat sunat taubat bukan dikhaskan untuk dosa besar sahaja.
Sebenarnya malas juga nak tiba ke Syawal ni sebab lepas Syawal ni lagi banyak kerja.
:D
Selamat Menghayati Malam Lailatul Qadar!

4 kata penuh gaya:

Mia-Ina 4 September 2011 7:07 PTG  

tahniah..semoga bahgia selalu ye.take care kandungan

Norhayati Rostam 4 September 2011 9:39 PTG  

@Mia-Ina
Kamu pula bagaimana?
Lama tak jenguk blog kamu.

krole 15 September 2011 4:47 PTG  

assalamualaikum wak..krole dah dapat hadiah tu yeah!!! terima kasih wak...!!! yeah!!! owhhh ya nak gtau ni baju sanding krole ada satu ikut warna blog ni pink belacan hehehe...cantek

entri khas untuk awak

Norhayati Rostam 30 September 2011 9:25 PG  

@krole
wslm wbt.
wah,
ni yang bangga ni.
sayangnya hari ni tak dapat pergi.
tahniah!

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP