Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

20 Jun 2010

Home » » Kita Ni Mudah Terdedah Dengan HIV ke?

Kita Ni Mudah Terdedah Dengan HIV ke?


Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV.

Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati. Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih.

1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih.Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.

3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi “Welcome to the real world, you are now HIV positive’ . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawaii jadi berhati-hati.

4. Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling, mesin air minuman, jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling, mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos. Order di tempat lain.

Ini adalah nyawa anda. Sila ‘forward’ maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja!

Dr Muhd Hishamuddin bin Abdul Halim
Professor & Head
Chemical Pathology Department
School of Medical Sciences
Universiti Sains Malaysia
Kubang Kerian

[credited:email]
p/s: Ana tak pasti la terdedah ke tak kat Malaysia ni.Tak tau la kalau ada yang sanggup buat macam tu.Kalau ada pun ana yakin bukan orang kita la tapi kene sentiasa berjaga2 juga.Lagi2 yang suka pergi ke overseas tu. Sekarang ni tak payah tunggu buat hubungan pun dah free2 boleh dapat HIV.Kalau tengok cerita KETIKA CINTA BERTASBIH, mesti korang tau macam mana si suami Anna Altufunnisa tu boleh suspek benda tu.Tapi tu cerita la dalam bahagian 1. Bahagian 2 dah jadi lain la plak.Argh, yang penting korang lebih arif bab ni.kan...

4 kata penuh gaya:

jaya jr 22 Jun 2010 12:06 PG  

x tengok pon lg cite ketika cinta bertasbih..huuu

Norhayati Rostam 22 Jun 2010 12:14 PG  

la..ye ke..terkeluar dari golongan yang tahu cite pasal tu la..
pi la tengok.boleh tahan cite tu.saya ulang berkali2 cite tu

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP