Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

14 Oktober 2010

Home » , » Panduan Memilih Jodoh

Panduan Memilih Jodoh

Ish3..tak habis2 lagi rupanya pasal kahwin eh. hee~
Ni bukan bab kahwin lagi.Baru pra perkahwinan. Chewah~

Sebelum berkahwin, mesti kena ada calon. 
Sebelum ada calon, mesti kene cari. 

Betul tak? wee~
So, nak cari tu kena la ikut kriteria die kan.
Hah, apa kriteria yang korang nak?
Kalau pempuan, aku yakin ramai yang meletakkan sehingga 21 ciri-ciri.Takpun 10. Yang lelaki geleng kepala. Kalau semua perempuan letak syarat, memang mampuih la lagu tu. Sapa nak kawen ngan orang yang tak pernah ada ciri2 tu. Tapi yang lelaki pun punya confident rasa berkenan dengan pempuan tu, dok pi tanya 'hang nak suami yang lagu mana?'.Awak yang takde senarai2 tu pun pikir, takde chance.wahaha~
Siapa suruh tanya? Kalau la perempuan tu betul2 dah berkenan, takdenye la die nak memilih sebegitu rupa. Lain kali tak payah tanya, kalau pempuan tu beriye cakap, 'aku tak mau orang macam hang, setakat jual burger' :D. 'Bersyukurlah dengan apa yang ada'.Pas hang kata lagu tu, terus je tinggal. Cari awek yang suka makan burger! wahaha. [Oppss..adakah aku telah terperli wanita berkenaan?-sedikit!-lalala~]
Mesti korang ingat en insiden sebegitu di salah sebuah radio fm. Cukup sungguh tidak berkenan habis hati aku dengan wanita sebegitu rupa kerana telah menghina beliau yang telah bersusah payah untuk anda. Sekalipun anda tidak suka, cukup saje anda katakan Tidak!.Ala, macam tak biasa main nyorok2.apa susah? Lama-lama lelaki tu faham la.wee~

Hmm..Rasulullah telah memberi panduan dalam mencari jodoh:
1.Sabda Rasulullah s.a.w: 'Seorang wanita itu dinikahi kerana empat perkara: hartanya, keturunannya, kecantikannya, dan agamanya. Maka hendaklah kamu mengutamkan yang beragama.Nescaya kamu akan bahagia'. -riwayat Bukhari dan Muslim.

2.Rasulullah s.a.w. bersabda:"Apabila orang yang engkau redha agama dan akhlaknya datang meminang, maka kahwinkanlah dia, jika tidak kamu lakukan demikian akan berlakulah fitnah di bumi dan kerosakan yang besar."
Menurut Abu Hatim Al-Muzani r.a, setelah Rasulullah bersabda sebagaimana ayat di atas, para sahabat bertanya, "Ya Rasulullah! Walaupun dia telah mempunyai isteri?" Lalu Rasulullah mengulang semula ayat di atas sebanyak 3 kali.

Berdasarkan ayat2 di atas, dapatlah dipastikan bahawa yang pertama adalah panduan untuk lelaki dan yang kedua adalah panduan untuk wanita. And akan timbullah pula masalah yang kedua iaitu, wanita ni dah berkenan dengan seorang lelaki. Dan beliau yakin lelaki berkenaan memenuhi kriteria di atas. Walaubagaimanapun, malangnya hubungan mereka tidak direstui oleh parents wanita berkenaan. Apakah yang anda perlu lakukan?
Kita sambung esok ye!


8 kata penuh gaya:

Ahmad Nordinie 14 Oktober 2010 3:58 PTG  

dr cara bercakap ni, mcm da xlama je kite nk makan nasi minyak
hihi

Norhayati Rostam 14 Oktober 2010 6:33 PTG  

@AnWaRnAiM
jom3!
tapi naim nanti jangan lupa tunjuk kat akak eh.
wee~

Mujahid_fisabilillah 15 Oktober 2010 8:49 PG  

Ya...nmpknya tuan rumah terus-terusan mengpost cerita2 berkenaan jodoh, kahwin dan sebagainya..Agaknya sudah sampai seru membina sebuah masjid kot..=p

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP