Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

02 Januari 2011

Home » » Kenapa ada koma tetapi tiada noktah?

Kenapa ada koma tetapi tiada noktah?

Sebenarnya tak pernah lah pula aku tengok ejaan nama untuk simbol ',' ni kan. So, aku anggap kome je la ye. Adeh~ mengantoikan diri bahawa subjek Bahasa Melayu tak lepas.huhu. Tapi kan, noktah aku tahu la ejaannya. Kalau banyak-banyak title cerita, takde la pulak cerita pasal kome ni. Yang ada pasal noktah. Tajuk lagu pun pakai noktah je. Mana ada kome. Kenapa ye? Sebab kome tu berhenti sekejap je kot. Tapi kome juga ada membawa maksud kamu kan? Negeri Perak ye dak? hihi. Hah, yang tu lagi aku tergelak bila fikir. Tadi tetibe terfikir kenapa dorang pakai kome eh? Kenapa tak pakai noktah jugak. Berkemungkinan ianya ditukarkan daripada perkataan kamu. Dan yang agak nakal sikit aku pikir tadi. Mungkin ejaannya koma. Kalau koma mesti lawan dia sedar. Hah, agaknya ada relationship dengan sedara la tu gamaknya. 
Adoih~ Entry mengarut di pagi minggu. Abaikan.hee~

p/s: Maaf kepada cikgu BM terutama my mom kerana buat entry tanpa research. Nama pun santai daaa~

8 kata penuh gaya:

Norhayati Rostam 2 Januari 2011 12:14 PTG  

@Siti Safiyyah
Haha.
Kome untuk panggilan tu yang takde noktah.
Koma untuk separuh mati yang ada sedar.
koma untuk tanda baca yang bersama noktah.
wahaha~
Release tension beb.

Mijie 2 Januari 2011 12:38 PTG  

eh kome bermksud kamu dgn dlm loghat perak..xtau plk..hehe

deCrewz 2 Januari 2011 12:50 PTG  

Ala, biasanya ramai yang typing error, nak cept sbb sakit perut..wahahaha

Norhayati Rostam 2 Januari 2011 12:52 PTG  

@Mijie
Haha.
Sebab time sekolah dulu biasa dengar macam tu.
Dulu sekolah kat sana.
hee~

Norhayati Rostam 2 Januari 2011 12:53 PTG  

@deCrewz
Ohoh!
Macam isteri jadi esteri tu eh?
[Kena balik! wahaha~]

DeCrewz 2 Januari 2011 1:12 PTG  

oo.. Kaji komen jai kat blog aried ek..hu3

Norhayati Rostam 2 Januari 2011 2:14 PTG  

@DeCrewz
Hihi.
Perasan pulak.
Takde keje orang nak buat kajian tempatan nih.
Kebetulan terbaca.
hee~

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP