Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

07 Mac 2011

Home » » Sertai Pertandingan Entri Menarik dan Senarai Blog Cahayamylife

Sertai Pertandingan Entri Menarik dan Senarai Blog Cahayamylife

Sponsor masih diperlukan
Tiba-tiba sahaja terfikir untuk membuat Blog List baru setelah lama tak update. Tetapi nampak kurang menarik bila buat sahaja kan. So, sambil-sambil tu kita boleh berdakwah ye dak. Dakwah bermakna menyeru. Hanya apabila anda katakan, 'jom solat'. So, anda dah berdakwah. Jadi, contest yang lebih bersifat Iman dan Islam ini, anda diberi pilihan memilih mana-mana tema. Moga kisah anda memberi pengajaran atau panduan buat semua.

Sebarkan kepada teman-teman anda juga sebelum contest ini bermula. Mana tahu ada yang nak sponsor. :D


Syarat-syarat penyertaan:
1.Terbuka kepada semua kakitangan masyarakat sejagat yang berminat sama ada mempunyai blog atau pun tidak, sama ada mempunyai email ataupun tidak. Surat-menyurat pun boleh.(Jika ada permintaan)
2.Tajuk bebas.
3.Nukilan atau penulisan anda bebas sama ada dalam bentuk cerpen mahupun kisah hidup anda. Fakta juga diterima. Tidak kisah sama ada mempunyai unsur jenaka atau parabola.
4.Digalakkan agar tidak menggunakan ejaan yang salah seperti bila menjadi bile. Menggunakan Bahasa Malaysia tetapi dibenarkan juga diselitkan Bahasa Inggeris, Bahasa Arab, dan dialek. (Bagi tema Bahasa Arab dikecualikan)
5.Sebelum memulakan penulisan anda, hendaklah nyatakan bahawa anda menyertai pertandingan ini dan hendaklah link kan ke entri ini.(Bagi peserta yang mempunyai blog)
6.Pemilihan berdasarkan makna dan penghayatan, kreativiti, dan gaya penceritaan anda.
7.Tidak dibenarkan meletakkan gambar melainkan banner contest.Adil untuk semua. [Banner bakal menyusul kemudian]
8.Setelah siap, 
-peserta yang mempunyai blog:
sila klik pada butang 'Sebarang pertanyaan untuk cahaya, sila klik di sini!' dan isikan:
Your Name: nama penuh anda
Your Email Address: alamat email anda
Website: url blog anda yang mahu disenaraikan di dalam blog list cahayamylife
Subject: Contest
Message: Isikan url entri anda dan tema pilihan. 
-peserta yang tidak mempunyai blog:
emailkan hasil penulisan anda itu ke happystar_1404@yahoo.com. Nyatakan nama penuhnama pena, dan tema pilihan. Anda bebas sama ada menaip terus pada ruangan mesej itu atau attach file.
9.Hasil penulisan anda juga menjadi hak milik kami. Kami akan copy dan letakkan di ruangan blog untuk memudahkan para hakim membuat penilaian.
10.Tarikh tutup penyertaan adalah pada 14 April 2011.
*Terma dan syarat mampu berubah bila-bila masa sahaja tanpa notis.
**Tarikh tutup penyertaan juga bakal berubah mengikut penyertaan.
***Kami tidak galakkan anda meninggalkan entri anda di bahagian komen untuk mengelakkan berlakunya mencuri idea.

Tema:
Solat
Puasa
-Al-Quran. [Kisah anda ke kelas mengaji, kenangan semasa tak lepas nak baca satu ayat atau kisah-kisah dari Alquran]
-Bahasa Arab. [Bahasa arab bahasa al-quran, kisah anda nak mengayat awek arab]
-Kemiskinan/Kesusahan
-Kisah saudara baru (muallaf)
-Generasi Masa Hadapan. [Masalah sosial, baby pun dah tahu guna fb, kanak-kanak main senapang]
-Tokoh-tokoh atau pahlawan Islam. [Sultan Muhammad Al-Fateh, Salahuddin Al-Ayubi, Khalid Al-Walid]
-Perkahwinan Islam.[ Cinta lepas nikah, Berimpian untuk bercinta selepas berkahwin, Mahar yang diidam, Calon idaman]
-Blog Medan Dakwah. [ No idea, ikut kreativiti juga ] 
-Sistem Pemerintahan Islam. [Setuju Jika Malaysia mengamalkan sistem ini, Kisah-kisah dari zaman pemerintahan Islam]
-Perubatan/Kesihatan [Pengalaman mengamalkan perubatan Islam, menghadapi saat kritikal]
-Masjid [Diuji sepatu hilang dengan berbaju ala-ala pengantin, Mengikuti kursus, Pengalaman menanti jemaah tetapi tiada]
-Sains dan Islam
-Pengalaman melahirkan [moga menjadi iktibar buat kami atas pengorbanan]
-Ujian dan Dugaan [Sudah jatuh ditimpa tangga, Sesungguhnya Allah bersama kita]

Tema solat dan puasa saya terpaksa tolak atas sebab-sebab tertentu. Yang dalam bracket tu cadangan sahaja. Ikutlah nak buat apa pun. Bebas. Apa-apa sahaja cerita yang berkaitan dengan tema.Ujian dan dugaan lebih umum.Pelbagai kisah anda mampu nukilkan.

Hadiah & Pemenang:
Hadiah bakal diupdate apabila contest bakal bermula nanti.
Yang pasti blog anda akan tersenarai dalam blog list blog ini yang bakal wujud pada 20April 2011.
Setakat ini hanya seorang pemenang sahaja yang bakal terpilih. Jika ada lagi sponsor, maka pemenang juga akan bertambah. Kepada yang berminat untuk menaja hadiah, boleh emailkan ke happystar_1404@yahoo.com

Untuk maklumat lanjut, anda bolehlah klik pada button 'Sebarang pertanyaan untuk cahaya, sila klik di sini!' di atas atau emailkan pertanyaan anda ke happystar_1404@yahoo.com.

Moga pahala dan juga keberkatan dikurniakan kepada mana-mana pihak sponsor. Terima kasih.

p/s: Bestnya kalau ada yang nak sponsor buku.
**Sila rujuk sticky post terbaru. Terima kasih.

8 kata penuh gaya:

~~su manje~~~ 5 Mac 2011 12:21 PTG  

Salam ziarah…
su dari tempat abg Mijie tadi...
Jemput singgah di blog baru Sumanje
Tentang Malaysia
Terima kasih atas kunjungan anda
Semoga Ceria selalu dan happy blogging
Dari ~~~SuManje~~~~~~~~~…………………

:)..

krole 5 Mac 2011 1:48 PTG  

salam awak..menarik kontest ni..ni link entry pomote dr krole..hrp wak suke...

http://www.krolezone.com/2011/03/cahayamylife-kontest-entry-menarik.html

Norhayati Rostam 5 Mac 2011 1:51 PTG  

@krole
Hope Krole join jugak nanti ye.
hee~
Sama2 buat sesuatu yang bermanfaat.

toyolkiut 5 Mac 2011 4:12 PTG  

TK suka contest mcm ni..
ada ilmu dan manfaat..

m!sZ zAL!nA 12 Mac 2011 8:47 PG  

panjang n3 berapa patah perkataan erk?

ini aku 23 Mac 2011 9:28 PTG  

salam
berminat sangat tuk join...
tapi blum fhm cane nk join

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP