Selamat Datang ke ruangan informasi cahayamylife.com! Semoga bermanfaat untuk semua~

20 Mac 2011

Home » , , » Pembedahan Plastik Aku Berjaya!

Pembedahan Plastik Aku Berjaya!


Apa khabar semua? [Erm..even tak minat orang tanya khabar kat aku ni] But, tak semua macam aku. Hurm..plastic surgery atau pembedahan plastik ni ramai yang tau kan. Kesannya pun hebat kan? Dari tak cantik kepada cantik. Dari hidung penyek sebelah, jadi kembang dua-dua belah, dari sumbing kepada normal. Eh, sumbing tak normal ke. Maksud aku, tak cantik ke? Member aku tu cun je even bibir dia masa baby tertarik wayar. Memangla berbekas tapi cun giler. Bibir bak delima gitu. Aku lak? Apa kurangnya sampai nak kena buat plastic surgery ni? Hurm..kalau korang nak tau, aku sebenarnya memang sengaja gatal-gatal nak buat. Apa-apa pun, aku nak kongsi persoalan yang ditimbulkan dalam nota perubatan melalui perspektif Islam keluaran papisma.

a . Euthanasia (mercy killing) - pembunuhan belas kasihan. Contoh :pesakit  yang tiada harapan untuk hidup lagi (koma). Sebab dilakukan:
i. Permintaan pesakit
ii. Permintaan oleh keluarga
iii. Permintaan oleh penguasa hospital / kerajaan.
b. Sejarah permulaannya pembedahan plastik dan adakah pembedahan plastik ini pernah berlaku di zaman terdahulu?
c . Konsep pembedahan plastik menurut perspektif Islam dan apakah pula dalil-dalil al-Quran atau al-Hadith yang menyokong?
d. Jika Islam membenarkan proses pembedahan plastik, bagaimanakah pula kedudukan atau situasi yang dibenarkan oleh syara’ bagi mangsa itu melakukan pembedahan plastik?
e . Jika Islam tidak mengharuskan pembedahan plastik ini, adakah kaedah-kaedah dalam “Qawaid al-Fiqhiah” dijadikan panduan untuk menetapkan hukum pembedahan plastik tersebut?
f. Apakah pula pandangan Islam tentang isu ini serta bagaimana pula fatwa-fatwa ulama’ atau mufti mengenai isu ini?25
g. Apakah pula pandangan Islam terhadap pembedahan plastik untuk tujuan kosmetik dengan memperolehi kepuasan dalam aspek kecantikan?
h. Adakah proses pembedahan plastik ini telah mengubah ciptaan Allah? Apakah pula dalil-dalil yang menyokong?
i. Implikasi yang akan timbul selepas pembedahan plastik dijalankan dari sudut fizikal dan psikologi pesakit?
j. Apakah kesan atau implikasi yang akan timbul jika perkara ini berterusan dari sudut etika dan sosial masyarakat?
k. Apakah pemindahan organ yang dilakukan terhadap seseorang yang telah meninggal dunia itu menyeksa mayat si mati?
l. Bukankah anggota badan manusia itu adalah hak Allah yang tidak boleh dipindah-pindahkan?
m . Adakah masalah pemindahan organ telah mencapai tahap darurat khususnya di Malaysia?
n. Bolehkah organ orang Islam boleh diberikan kepada orang bukan Islam?
o. Contoh : ginjal / buah pinggang - Apakah seseorang itu boleh hidup dengan satu buah pinggang?
p. Adakah seseorang penderma organ perlu mendapatkan persetujuan waris terlebih dahulu?
q. Sejauh mana pemindahan organ itu dianggap berjaya dan apakah terdapat kesan sampingan jangka pendek/panjang hasil pemindahan organ?

Mesyuarat Jawatankuasa Perunding Hukum Syara’ (FATWA) Negeri Selangor telah membuat keputusan bahawa:
1. Adalah Haram melakukan pembunuhan belas kasihan (mercy killing). Walaupun dilakukan terhadap pesakit yang tiada harapan untuk hidup lagi (koma) dengan:
(i) Permintaan pesakit
(ii) Permintaan oleh keluarga
(iii) Permintaan oleh Penguasa hospital / kerajaan.
2. Adalah Haram melakukan pembedahan plastik sekiranya bertujuan untuk mengubah keadaan diri yang normal tanpa ada apa-apa sebab-musabab yang baik. Namun adalah Harus melakukan pembedahan plastik ini sekiranya terdapat sesuatu hajat yang penting seperti memperelokkan sesuatu anggota yang sumbing, cacat dan sebagainya.
3. Adalah  Haram melakukan pembedahan plastik sekiranya bukan bertujuan untuk suami atau menjaga keharmonian rumahtangga.
Namun adalah harus melakukan pembedahan plastik untuk bertujuan kosmetik dengan memperolehi kepuasan dalam aspek kecantikan sekiranya dilakukan untuk suami atau keharmonian rumahtangga.
4. Adalah Harus melakukan pemindahan organ dari seseorang yang telah meninggal dunia kerana ia dapat memberi manfaat.
5. Adalah Harus mendermakan organ orang Islam kepada orang yang bukan Islam dan sebaliknya. Sebagai contoh derma darah atau buah pinggang/ginjal daripada orang Islam kepada orang yang bukan Islam dan sebaliknya.

Tetapi pembedahan yang aku lakukan ni BAIK sebab:
1.Still tak jatuh haram kerana aku bedah blog aku, bukan jasad aku. Korang nampak kan perbezaan dulu dan kini.
Wajah Dulu

Wajah Kini
2.Tak membazir duit. Pasal free je aku punye template. Cuma agak rugi masa pasal nak kena edit semua semula inc. kombinasi warna. Banyak kali try and error tahu.

3.Aku bukan tak bersyukur dengan wajah yang lama, cuma ada kelemahan-kelemahan yang tak dapat aku terima kerana ramai dah blogger otai tolong, tapi tak berjaya kerana template dahulu sangatlah pelik. haha.

4.Lepas ni, aku takde la dilabel pinky. haha. Aku tak minat pink pun okey.

Cuma, masih ada kekurangan iaitu, aku masih tak dapat scan di mana url blog yang telah menyebabkan blog aku ni ditakuti ada malware, even takde sebenarnya.
Aku bukak google pasal blog yang menyebabkan blog aku ter'detect' malware.  Ini ha yang kelauar.

So, apa yang aku boleh buat lagi? Ada solution tak? Aku dah punggah habis dah nak cari url blog budak tu. Tapi tak jumpa pun dalam blog aku ni. Hesh..pening2.

p/s: Aku tak berape tahu la wajah baru blog ni ok ke tak? Agak-agak ok tak? Bab kombinasi ni, aku lemah sikit. Pasal masa kursus wedding planner dulu, aku lari kejap.haha.
p/s2: Contest masih berjalan. Moh le kita join ye. Ke SINI je.

6 kata penuh gaya:

Sekamar Rindu 20 Mac 2011 5:32 PTG  

salam....

syukur apa yang dikurniakan Allah..SWT..

p/s>.bedah blog..sangat dialu2kan.:))

Hapiz Rahman 20 Mac 2011 6:37 PTG  

sengal! ada ke bedah blog. hahah.. :)

Norhayati Rostam 20 Mac 2011 9:00 PTG  

@Sekamar Rindu
huhu.
Alhamdulillah masih waras.
:D
Tak sanggup nak bedah lagi.
hee~

Norhayati Rostam 20 Mac 2011 9:03 PTG  

@Hapiz Rahman
Haha.
Ada la tu.
Dah buat dah.
Compress CSS lagi tu.
haha.
Try la jugak.
lalala~
=))

decrewz 21 Mac 2011 3:03 PG  

Yati, Jai pun nak bedah blog Jai.. Tulun tulun.. ha3

Norhayati Rostam 21 Mac 2011 3:05 PG  

@decrewz
La..apa yang tak kena?
Jadi balik ke macam sebelum ni?

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP